Ce avem astăzi la prânz sau la cină? Aceasta este o întrebare pe care toată lumea și-o pune din când în când. Încearcă rețete din întreaga lume, pregătite de GROHE împreună cu un bucătar profesionist. Îți prezentăm Sauce Atlas.
În articolul de astăzi, îți vom prezenta noua carte de bucate premiată de la GROHE, care pune accentul pe gătitul sustenabil și mai sănătos. În ea vei găsi 50 de rețete din întreaga lume. Am pregătit 4 rețete pe care le poți încerca.
Vino alături de noi într-o călătorie culinară în jurul lumii!
Sauce Atlas - o carte plină cu rețete de sosuri și dip-uri
Dezvoltarea sustenabilă este foarte importantă pentru GROHE. De aceea, și-a unit forțele cu duo-ul de autori Mai-Lis Hellénius și Paul Svensson pentru a crea rețete mai sustenabile din toate colțurile lumii.
În cartea de bucate Sauce Atlas vei găsi 50 de rețete pentru cele mai delicioase sosuri tradiționale din 50 de țări, într-un concept modern - mai sănătos, mai ușor și mai durabil.
Cine este autorul cărții de bucate?
Mai-Lis Hellénius – profesor de cardiologie preventivă la Institutul Karolinska din Stockholm.
Paul Svensson – bucătar suedez care gătește după principiile "zero deșeuri".
Compania GROHE – producător renumit de obiecte sanitare, chiuvete de calitate și baterii de bucătărie.
Sauce Atlas se mândrește cu premiul Gourmand World Cookbook Awards 2022. Și poți primi această carte de bucate cadou la achiziționarea anumitor modeleGROHE Blue HomeGROHE Blue Professional și GROHE Red. În plus, atunci când cumperi aceste produse, vom trimite 4 euro către compania everwave, care se ocupă de eliminarea plasticului din oceane.
Rețete din Sauce Atlas
Gräddsås din Suedia
Toată lumea cunoaște celebrele chiftele suedeze. În mod tradițional, sunt servite cu cartofi fierți, afine dulci, castraveți murați și un sos cremos ușor cunoscut sub numele de Gräddsås. Și este acest sos pe care îl poți încerca acasă.
Ingrediente pentru 4-6 porții:
½ ceapă tocată mărunt
2 lingurițe de cimbru uscat
2 frunze de dafin
2 linguri de ulei de rapiță
2 linguri de făină fină
400 ml de supă de vită
300 ml smântână sau cremă de ovăz
200 ml lapte de ovăz
2 linguri de dulceață sau gem de coacăze negre
1-2 linguri de sos de soia
sare și piper alb
Procedura:
Se încinge uleiul într-o tigaie la foc mediu. Se adaugă frunzele de dafin, cimbrul și ceapa. Se lasă ceapa să se înmoaie. Nu trebuie să se ardă!
Când ceapa este moale și translucidă, adaugă în tigaie supa de vită și lasă să fiarbă. Adaugă în sos sare și piper alb.
Într-o altă cratiță, se încălzește smântâna.
În amestec, se adaugă apoi smântâna și laptele de ovăz. Se asezonează sosul cu dulceața de coacăze negre și sosul de soia. Se adaugă sare și piper alb după gust, dacă este necesar.
Garam Masala din India
Masala este un mix de condimente care se folosește în toate felurile de mâncare indiene. Acesta poate lua multe forme și arome - poate fi picant, dar și dulce; preparat din condimente proaspete sau uscate. Cel mai popular, însă, este Garam Masala, pe care îl vom folosi astăzi.
Ingrediente pentru 4 porții:
2 căței de usturoi tăiați mărunt
1 ceapă tocată mărunt
1 lingură de ghimbir ras
1 lingură de unt ghee
1 lingură de condiment garam masala
80 g linte roșie sau galbenă
1 lingură de piure de roșii
200 ml apă
400 ml lapte de cocos
1 linguriță de sare
coajă rasă de la 1 lime
suc de ½ lime
chili după gust (dacă dorești o versiune picantă)
Procedura:
Se încălzește tigaia. Călește usturoiul, ceapa și ghimbirul în unt de ghee până se înmoaie.
Se adaugă garam masala, lintea, pasta de tomate și apa. Lasă la fiert până când lintea este moale.
Se toarnă laptele de cocos. Continuă să gătești până când textura sosului devine cremoasă.
Se asezonează cu sare, coaja și sucul de lime. Dacă preferi o variantă picantă, adaugă chili după gust. Dacă sosul este prea gros, se poate subția cu apă.
Ajvar din Bosnia și Herțegovina
Ajvarul este un sos de legume foarte popular în țările din Balcani. Rețeta de ajvar variază de la o regiune la alta. În unele locuri poți găsi pastă de ardei pură, în altele ajvarul este amestecat cu vinete. O versiune aromată cu chili este, de asemenea, populară. Prepară acasă această rețetă plină de vitamine și antioxidanți!
Ingrediente pentru 6-8 porții:
500 ml de apă
50 ml de oțet
4 ardei kapia (fără semințe, tăiați în bucăți)
1 linguriță de miere
1 linguriță de sare
60 ml ulei vegetal
1 cățel de usturoi ras
frunză de dafin
sare și piper negru
Procedura:
Adu apa și oțetul la fierbere. Adaugă bucățile de ardei kapia și gătește câteva minute până când se înmoaie.
Se amestecă ardeii într-o altă tigaie cu mierea, sarea, uleiul, usturoiul și foile de dafin. Se călește totul până când ingredientele sunt moi.
Se servește amestecul în starea în care este sau se mixează până se obține un sos omogen. Se condimentează după gust.
Nuoc Cham din Vietnam
Dacă ai gustat vreodată pachețele de primăvară vietnameze, sunt șanse mari să le fi încercat cu sosul Nuoc Cham. Acest sos popular de bază din restaurantele vietnameze nu este folosit doar pentru a aromatiza pachețelele, ci și alte feluri de mâncare, cum ar fi Bun Bo Nam Bo, supa Pho Bo sau gustoasa carne la grătar Bún Chá. Pregătește-l și acasă!