Conținutul coșului tău
Coșul tău este gol.
Potrivit companiilor de asigurări, bucătăria este cel mai periculos loc din casă. Consultă sfaturile noastre despre cum să previi accidentările.
Cea mai bună opțiune pentru zona din bucătărie este gresia de înaltă calitate sau materialele sintetice moderne, cum ar fi marmoleumul sau linoleumul. Acestea sunt ușor de curățat și rezistă mai bine la mediul caracteristic bucătăriei. Parchetul laminat sau parchetul din lemn fără un finisaj special impermeabil nu este potrivit. După un timp, astfel de pardoseli pot începe să se "deplaseze" și să se ridice în diferite moduri, ceea ce te poate face să te împiedici de ele. Acest lucru crește riscul de accidentare.
Ar trebui să uiți de covoarele și mochetele libere, care te pot face să aluneci sau să te împiedici în ele. Dacă a curs ulei sau ai vărsat apă pe podea, șterge-o imediat, deoarece există riscul de alunecare și cădere. Dacă există copii în gospodărie, uita-te întotdeauna în jur înainte de a face primul pas, deoarece aceștia se pot încurca cu ușurință pe sub picioare.
Un aspect important în bucătării este securizarea obiectelor ce prezintă riscuri. Acestea includ substanțele chimice, cuțitele ascuțite, foarfecele, tocătoarele și obiectele din sticlă. Substanțele chimice ar trebui să fie întotdeauna ținute departe de ochii oamenilor, și dacă sunt copii în casă, sub cheie. Acestea nu trebuie puse niciodată în recipiente pentru alimente. Chiar și un adult le poate confunda cu ușurință. Mai ales dacă recipientul este lăsat deschis pe tejghea. O alternativă potrivită ar putea fi distribuitoarele de detergent încorporate direct în blatul de bucătărie sau o opțiune independentă la chiuvetă.
Cel mai bine este să depozitezi cuțitele în suporturi speciale, în mod ideal, departe de accesul copiilor. Nu numai că nu se vor uza la fel de repede, dar le folosi prinde rapid și în siguranță. Nu lăsa niciodată cuțitele în chiuvetă, deoarece acestea se pot întoarce cu partea ascuțită în sus și te poți tăia tu sau copilul. De altfel, cuțitele au avantajul că pot fi spălate imediat după utilizare și așezate înapoi în suport. De asemenea, nu așeza niciodată cuțitele pe prosoape de vase. Acestea sunt ușor de uitat, iar un cuțit care zboară prin bucătărie nu este deloc plăcut. Atenție și la mixerele cu imersie! Nu le atinge niciodată cu mâna și scoate-le întotdeauna din priză după utilizare.
Un subiect aparte o reprezintă bateria de bucătărie. Dacă alegi o versiune cu manetă, este o idee bună să te concentrezi pe cea echipată cu un cartuș ceramic, care asigură o ajustare continuă a temperaturii dorite și a debitului de apă. O baterie cu control al temperaturii apei este, de asemenea, un avantaj, reducând semnificativ riscul de arsuri. De asemenea, vei aprecia versiunile fără atingere, în cazul termostatatelor, în care fixezi temperatura (sau chiar debitul) în avans. Totodată, poți contribui la sănătatea ta cu ajutorul bateriile pentru chiuvetă.
Există sisteme de filtrare care elimină din apă microorganismele nedorite, reziduurile de medicamente sau substanțele chimice care persistă în rețeaua de alimentare cu apă în ciuda tuturor eforturilor depuse. De asemenea, este important de reținut că apa fierbinte de la baterie nu este considerată potabilă!
Alte zone de expunere la risc sunt aragazul și cuptorul. Nu subestima viteza mâinilor mici ale copiilor sau a lăbuțelor animalelor. Nu deschide niciodată un cuptor încins dacă un copil sau un animal se află în apropiere. De asemenea, nu trebuie să lași un copil să se joace cu el. Trebuie să ai grijă atunci când transporți recipiente cu conținut fierbinte (sos, apă clocotită dintr-un ceainic) în prezența unui copil. Poți să te împiedici de ele și să verși conținutul fierbinte pe tine și pe copil. Nu pune niciodată materiale combustibile (recipiente de plastic, prosoape etc.) pe aragaz sau în cuptor, deoarece acestea pot fi o sursă de incendiu.
Deoarece accidentele din bucătărie se întâmplă mai des decât ne-am dori, verifică-ți întotdeauna zona de lucru înainte de a pregăti mâncarea, familia ta va aprecia acest lucru.