Conținutul coșului tău
Coșul tău este gol.
În primul rând, plantele anuale, cum ar fi crinii, gladiolele sau freziile, trebuie plantate în aprilie. Solul este umed și, în același timp, apar primele raze ale soarelui. Astfel că, primele plante încep să înflorească. Printre bulbi, se numără zambilele si lalelele, iar dintre plantele bienale se numără panselutele si margaretele. Nici plantele perene, cum ar fi albastrelele și plămânărică, nu sunt lăsate în urmă. Pentru ele, se curăță straturile și se taie părțile uscate ale plantelor care au rezistat cu curaj peste iarnă. Acestea au protejat planta de îngheț, dar acum nu mai sunt necesare. Cum se procedează? Taie cu foarfeca de grădină părțile moarte ale plantei perene chiar deasupra solului. Totuși, ai grijă să nu distrugi noii lăstari care au crescut deja.
Cartofii timpurii trebuie să fie plantați cel târziu până la jumătatea lunii aprilie. Acest lucru este valabil atât pentru cartofii pregerminați, cât și pentru cei negerminați. Îmbunătățește solul cu compost și creează rânduri la aproximativ 60 de centimetri unul de celălalt. Lasă un spațiu de cel puțin 30 cm între cartofi pe rând. Așează tuberculii mari în găuri mai adânci, de cel puțin 10 centimetri.
De asemenea, poți semăna și alte delicatese. De exemplu, arpagic, telină, mărar, castraveți sau ridichi. Plantează-le în straturi aerisite, bine drenate, cu suficient îngrășământ. Până la sfârșitul lunii este timp suficient să plantezi sfeclă roșie sau mazăre. Pe de altă parte, aprilie este aproape prea târziu pentru ceapă sau usturoi, așa că dacă nu le-ai sădit în martie, nu amâna în aprilie.
La începutul lunii aprilie, se taie salvia, lavanda sau trandafirii și se fertilizează dacă este necesar. Se taie trandafirii pereni la 7 ochiuri de la sol, cei cu flori mari la 3 ochiuri, iar la cei urcători se îndepărtează lăstarii de vârf. Tratează frunzele de trandafir cu un produs anti-dăunători.
Plantează arbuști care încolțesc puțin mai târziu și nu sunt rezistenți la iernile reci. Este aprilie, așa că au suficient timp până în toamnă pentru a dezvolta un sistem puternic de rădăcină.
Acum este, de asemenea, un moment bun pentru a planta gard viu. Alege copacii potriviți pentru el și pregătește gropile de plantare. Nu uita că gropile trebuie să fie de dimensiuni si adâncime corespunzătoare, de cel puțin de două ori mai mari decât dimensiunea ghemului de rădăcini al plantei. Marchează zona gardului viu cu sfoară. Îndepărtează toate buruienile din zonă, sapă solul și îmbogățește-l cu compost. Apoi plantează arbuștii.
Dacă tocmai începi să cultivi un gazon sau vrei să repari zonele deteriorate, acum este momentul să semeni semințele. La fel ca și solul pentru flori, gazonul cere acum aerare, irigare și fertilizare. Recomandăm folosirea unui scarificator sau cultivator. Lamele unui scarificator sapă la o adâncime de aproximativ 2-3 milimetri, tăind solul și curățându-l de mușchi și ciuperci de iarbă.
SFAT SANITINO: Poți citi despre scarificare în articolul nostru Scarificarea gazonului - cum se face?
Buruienile sunt, de asemenea, dușmani ai gazonului. Le poți îndepărta cu ajutorul erbicidelor. Mai întâi, tunde gazonul – da, aprilie este luna ideală și pentru prima tunsoare – și apoi aplică erbicidul. Setează mașina de tuns iarba la cel mai înalt nivel pentru a nu deteriora sistemul radicular.
Fertilizarea este, de asemenea, o activitate importantă, pentru a se asigura că iarba crește se reproduce bine. Nutriția trebuie să fie echilibrată și să conțină toate elementele necesare, precum potasiu, calciu, fosfor, azot sau fier.
Tăierea copacilor primăvara este una dintre cele mai puțin preferate activități, dar nu are rost să o amânăm. Tăierea pomilor fructiferi este necesară mai ales în aprilie. Pentru pomii tineri, este necesară o tăiere de formare, iar pentru cireșii, prunii sau caișii maturi este suficientă o tăiere de curățare. Scopul este de a ușura coroana și de a elimina lăstarii bolnavi și preveni creșterea excesivă. Pentru copacii cu o vârstă mai înaintată, există și o tăiere de întinerire.
Cu toate acestea, partea cea mai dificilă este secțiunea de producție, căreia trebuie să îi acordăm o atenție deosebită. Ramura laterală cea mai înaltă trebuie scurtată cu două treimi din lungime, cea inferioară cu jumătate din lungime. Este important ca capetele brațelor scurtate să fie aproximativ la nivel și ca mugurele final să fie îndreptat spre exteriorul coroanei. Grădinarul trebuie să îndepărteze, de asemenea, așa-numiții lăstari concurenți, care pot interfera cu lăstarul central și pot împiedica dezvoltarea corectă a coroanei.
În timpul tăierii de curățare, este suficient să se inspecteze copacul matur și apoi să se elimine ramurile bolnave și deteriorate. Ramurile care cresc în direcția greșită, adică se încrucișează sau se îndreaptă spre coroană, trebuie, de asemenea, eliminate.
Și ce instrument să folosești? Dacă ramurile sunt încă slabe, folosim foarfeca de grădină. Pentru ramurile cu diametrul mai mic, o foarfecă convențională cu o singură mână va fi suficientă, iar pentru cele mai groase, o foarfecă cu două mâini și mâner prelungit, în mod ideal cu o lamă din oțel de înaltă calitate.