Conținutul coșului tău
Coșul tău este gol.
Primul pas în selectarea plăcilor este alegerea materialelor potrivite. Poți întâlni doi termeni: faianță și gresie. Gresia este destinată în primul rând pardoselilor, dar poate fi folosită, cu ușurință, și pe pereți. În schimb, faianța este destinată doar pentru pereți. Acest lucru se datorează proprietăților diferite ale materialului și tehnologiei de prelucrare. Faianță are o rezistență redusă la abraziune și nu este un material pe care se poate merge, așa că ar putea crăpa sub astfel de sarcini.
Faianța din baie ar trebui să urmeze stilul întregii locuințe. Poți merge pe modele tradiționale, dar cu siguranță nu vei da greș dacă te axezi pe decoruri mai puțin obișnuite. Dacă ești un fan al modelelor naturale, există o opțiune excelentă pentru decorurile din lemn, inclusiv cu noduri elaborate. Iubitorii stilului minimalist vor aprecia cu siguranță marmura subtilă sau jocul de mat și strălucitor, în timp ce fanii stilului industrial vor primi cu siguranță decorul din beton cu entuziasm. Bineînțeles, cei care preferă stilul retro, rustic sau boho vor găsi, de asemenea, ceva pe placul lor. Cu toate acestea, regula de bază aici este „mai puțin înseamnă mai mult”.
Baia tinde să fie o cameră relativ mică, așa că este necesar să alegi cu atenție echipamentele viitoare. Baia ar trebui să fie un loc de relaxare, astfel încât elementele individuale trebuie să fie coordonate. Ele nu ar trebui să concureze pentru atenția ta și să deranjeze din punct de vedere vizual. Dacă optezi pentru plăci mai îndrăznețe, echipamentul ar trebui să fie mai moderat și fără decorațiuni inutile. Cu toate acestea, lucrul cu contraste funcționează excelent, fie că este vorba de mat și lucios, culoare sau de minimalism și elemente decorative.
O modalitate grozavă de a anima o încăpere este să te joci cu lumina și reflexiile. În timp ce plăcile lucioase reflectă lumina și astfel luminează și măresc vizual baia, plăcile mate adaugă confort și creează un mediu intim. Din punct de vedere practic, faianța mată este potrivită în special pentru familiile cu copii mici sau animale. Sunt pur și simplu sunt mai ușor de întreținut. Suprafețele mate au, de asemenea, proprietăți anti-alunecare semnificativ mai bune, ceea ce este de două ori mai util în baie, motiv pentru care sunt recomandate în special pentru plăcile cu montare pe pardoseală.
Ce fel de faianță să alegi pentru o baie mică? Nu mai este valabil că plăcile de dimensiuni mari sunt tabu pentru o baie mică. Dimpotrivă. Le poți folosi ca o minunată trăsătură distinctivă a camerei, în contrast cu plăci de altă dimensiuni sau modele decorative. În plus, formele dreptunghiulare vor mări încăperea din punct de vedere vizual. În cazul plăcilor pentru o baie mică se folosesc dimensiunile 30x60 cm. În cazul pardoselilor se folosesc variante pătrate de 60x60 cm. O altă întrebare este cât de departe se va extinde faianțarea. De obicei baia se plachează până la tavan, dar în cazul în care există o tăietură inestetică, recomandăm finisarea mai devreme a faianței. Introducerea de modele decorative poate fi, de asemenea, o soluție. Și să știi ca nu este necesar ca fiecare perete să fie placat!
Plăcile din baie sunt un echipament foarte solicitant, așa că alege cu atenție și gândește-te inclusiv la întreținerea viitoare. Trebuie să iei în considerare nu numai murdăria de tot felul, ci și calcarul și picăturile uscate de apă. O manevră de mascare a acestor impurități este alegerea plăcilor mate cu o structură texturată.
O altă problemă o reprezintă îmbinările - cu cât sunt mai multe, cu atât întreținerea este mai frecventă și mai îndelungată. O opțiune este alegerea așa-numitei faianță rectificată, ale cărei margini sunt șlefuite la dimensiunea exactă, iar îmbinarea să fie apoi de maximum 2 mm. Această dimensiune este aproape invizibilă pentru ochi și va facilita efortul de a menține baia frumoasă și curată. Și aici poți miza pe plăci de format mare, unde recomandăm planificarea cu atenție la tăierea rosturilor, astfel încât marginile individuale să se conecteze între ele.