Conținutul coșului tău
Coșul tău este gol.
În cazul băilor din casele și apartamentele private, regulile nu mai sunt atât de stricte. Dar dacă avem o astfel de persoană în familie, vrem să-i facem viața cât mai ușoară. La urma urmei, baia este un loc de relaxare pentru toată lumea, chiar și pentru persoanele cu dizabilități sau pentru cele în vârstă. În exterior, aceștia se confruntă în fiecare zi cu multe obstacole din cauza dificultăților de deplasare, așa că este necesar să se poată relaxa și să își reîncarce bateriile în baie.
Astăzi te vom sfătui cum să amenajezi o baie pentru persoanele cu dizabilități.
În primul rând, toată lumea trebuie să poată ajunge fără dificultate în baia pentru persoane cu handicap. Ușa trebuie să fie suficient de largă (cel puțin 90-100 cm) și nu trebuie să existe un prag în spatele ei. Baia trebuie să fie suficient de spațioasă pentru ca o persoană în scaun cu rotile să se poată deplasa confortabil. Arhitecții băilor din apartamentele prefabricate socialiste nu au luat deloc în considerare această posibilitate...
Spațiul de manevră pentru scaunele cu rotile trebuie să fie de cel puțin 150 cm. De reținut că scaunele cu roti electrice sunt și mai mari. Trebuie să existe o distanță mare între elementele sanitare, astfel încât persoana în scaun cu rotile să se poată deplasa de la toaletă la lavoar și apoi de la lavoar la duș.
Un duș este mai potrivit pentru persoanele cu dizabilități decât o cadă. Dar, desigur, trebuie să fie un duș accesibil pentru scaune cu rotile. O cabină de duș cu pereți este o alegere excelentă. Din nou, lățimea trebuie să fie de cel puțin 90 cm. Pardoseala trebuie să fie antiderapantă. Instalarea bateriei de duș se face mai jos decât standard. Un element important în duș este scaunul rabatabil. Acesta se atașează la unul dintre pereți și poate fi pliat și desfășurat cu ușurință. O persoană în scaun cu rotile sau un senior va aprecia faptul că se poate așeza în timp ce face duș. Pentru ca persoana să se ridice confortabil de pe scaun, se instalează și un mâner în duș, chiar lângă scaun.
Există și variante de căzi accesibile pentru scaunul cu rotile. Unii producători furnizează căzi cu uși laterale etanșe, în care se poate intra ușor. Ușile sunt prevăzute cu o încuietoare de siguranță pentru a preveni deschiderea spontană a acestora. O persoană într-un scaun cu rotile poate folosi și o cadă convențională, dar trebuie să fie prevăzută cu un dispozitiv special de ridicare. Este echipat cu un suport în care persoana este așezată în cadă și scoasă după terminarea băii.
Baia devine mai plăcută cu o pernă care aduce confort la nivelul capului, gâtului și spatelui. Aceasta este echipată cu ventuze din material antiderapant. Perna poate fi poziționată oriunde. Aceste perne oferă utilizatorilor o poziție confortabilă și reduc tensiunea asupra coloanei vertebrale.
Chiar și simpla spălare a mâinilor sau periajul dinților poate fi o provocare pentru utilizatorii de scaune cu rotile. Am ales un lavoar special pentru utilizatorii de scaune cu rotile, cu o adâncitură în față. Instalăm lavoarul la o înălțime suficientă pentru a permite persoanei cu dizabilități să treacă cu scaunul cu rotile pe sub el. De asemenea, trebuie acordată atenție alegerii bateriei de lavoar. În oferta SANITINO găsim baterii speciale de lavoar cu maneta prelungită, cum ar fi cele pe care le întâlnim frecvent în spitale. Manipularea unei astfel de manete este confortabilă pentru persoanele în scaun cu rotile. O alegere și mai bună este o baterie fără contact, acționată prin senzor. Dacă dorești să montezi o oglindă deasupra lavoarului, nu uita că marginea inferioară a acesteia trebuie să fie la o înălțime de aproximativ 100 cm.
Având în vedere cerințele de spațiu ale echipamentelor menționate mai sus, este destul de frecvent să nu mai avem spațiu pentru mobilierul de baie. Dulapurile clasice de baie cu sertare culisante ocupă mult spațiu. Acestea însă pot fi înlocuite de rafturi deschise. Le instalăm la o înălțime mică față de podea, astfel încât un utilizator de scaun cu rotile să poată ajunge la ele.