Conținutul coșului tău
Coșul tău este gol.
Efectele timpului sunt vizibile în primul rând la rosturi, mai precis în zonele greu accesibile dintre plăci. Negreala persistentă care apare aici este cauzată de mucegai. Prin urmare, remedierea rosturilor din baie nu este doar un pas spre restabilirea aspectului plăcut inițial, ci și spre evitarea riscului de îmbolnăvire.
Există două moduri de a repara îmbinările din baie. Fie doar cureți rosturile, fie le acoperi cu chit nou. Prima metodă este mai ușoară, dar trebuie să te asiguri că, având în vedere starea în care se află rosturile, curățarea este într-adevăr suficientă. Atunci când rosturile sunt solide în toate zonele, fără părți degradate, nu trebuie să îți iei o zi liberă de la serviciu. Există mai multe metode de curățare a rosturilor. Depinde de tine pe care o alegi.
Restaurarea rosturilor din baie este posibilă cu ajutorul aburului clasic. Aparatele de curățat cu abur sunt în prezent o tendință în gospodăriile românești, utilizarea lor fiind universală. Aburul poate trata totodată și grăsimea și calcarul de pe rosturi. Aparatele funcționează pe principiul apei și al presiunii înalte, care îndepărtează impuritățile mai puțin intense. Nu mai este nevoie să treci cu o perie rotundă în același loc de mai multe ori sau să aplici presiune acolo unde este ceva mai multă murdărie.
Nu toată lumea are acasă un aparat de curățat cu aburi, așa că oferim o a doua variantă de refacere a rosturilor din baie. Te poți descurca chiar și cu ceea ce găsești în cămară. Se pune praf de copt cu pudră de vanilie într-un castron mic. Se amestecă aceste ingrediente cu apă și bicarbonat de sodiu. Se freacă zona cu murdărie cu o perie mică. Sunt multe rosturi și spălarea este laborioasă, dar dacă pui muzică bună sau un podcast interesant, după-amiaza ta de curățare va trece într-o clipă. Și o baie curată va merita pe deplin timpul tău.
Există multe rețete ale bunicii pentru curățarea rosturilor din baie. Ca o ultimă alternativă, merită să menționăm creta. Aceasta trebuie zdrobită, sau răzuită pe o răzătoare veche, și înmuiată în puțină apă. Din nou, gospodina are nevoie de o perie mică și de multă răbdare în a curăța zonele afectate. De asemenea, poți încerca metoda tradițională de o parte din săpunul de casă aplicat pe o perie mică de pantofi. Aici trebuie să ții cont și de spuma murdară care se va forma pe plăci. Aceasta se va îndepărta cu o lavetă umedă.
Dacă rosturile se deteriorează, singura opțiune este să trecem la o operațiune mai solicitantă – aplicarea unui strat de chit nou. Există un răspuns simplu la întrebarea cum să elimini chitul vechi - cu un cuțit ascuțit. Ai grijă să nu deteriorezi plăcile sau mai rău, să te tai la mână. Este de așteptat să ai o mizerie mai mare în baie după îndepărtarea chitului, așa că este mai bine să acoperi podeaua înainte de a începe lucrul. Curăță locurile goale și eliberează-le de praf și mucegai și poți trece la pasul următor.
Poți crea rosturi noi cu chit special, care are o durată de viață lungă. În plus, este solid și dur. Dar există și locuri în baie unde trebuie să aplici silicon flexibil. De obicei, acest lucru este în colțuri sau în jurul căzii sau lavoarului. Umple siliconul cu un pistol sub presiune - pur și simplu nu există o modalitate mai bună. Pentru a menține o îmbinare regulată, marchează direcția acestuia cu bandă adezivă creponată pe ambele părți.
Ia în considerare și alegerea culorii. Albul este o alegere grozavă, iar în caz contrar, am prefera întotdeauna o nuanță mai deschisă decât cea a plăcilor. După ce ai umplut toate rosturile cu silicon, netezește cu un burete sau o spatulă de plastic.
De ce să folosești silicon? Acesta conține ingrediente fungicide care distrug mucegaiul, ceea ce este de dorit lângă cadă, de exemplu. Dar trebuie să ai în vedere că, după câțiva ani, aceste substanțe fungicide își pierd efectul.