Conținutul coșului tău
Coșul tău este gol.
Dacă alegi arbuștii potriviți pentru gardul tău viu, vei da grădinii tale o nouă formă de versatilitate. Un gard viu nu înseamnă "doar" un rând de tui sau de carpeni. Nici măcar nu trebuie să fie "doar" verde. Dimpotrivă, poate fi o adevărată operă de artă care crește odată ce-l îngrijești. În același timp, poate crea elemente extrem de interesante în grădină. Foarte adesea, principiul gardului viu este folosit și pentru a diviza defapt vizual grădina (separarea secțiunii de legume) sau pentru a "depozita" ceva care poate să nu fie vizibil la prima vedere (compost).
Cu toate acestea, o acoperire are și alte avantaje. În timp ce pereții de beton și gardurile solide blochează aerul și, prin urmare, supraîncălzesc în mod neplăcut grădina și terenul, un gard viu menține un flux de aer sănătos și, astfel, o atmosferă mai plăcută și mai revigorantă.
Înainte de a începe un proiect „Cum să creezi un gard viu”, gândește-te la scopul acestuia și la așteptările pe care le ai de la el. Înainte de a intra în proiectul „Cum să creezi un gard viu”, gândește-te dacă acesta va servi ca limită a proprietății, ca separare a unei anumite părți a grădinii sau ca zid de izolare fonică. Gândește-te la scopul său și la ceea ce aștepți de la el. De asemenea, este important să se ia în considerare dacă gardul va fi veșnic verde sau va înflori pe parcurs. Ce plante sunt potrivite pentru un gard viu?
Cele mai comune plante folosite pentru plantarea gardurilor vii sunt tuia, ienupărul sau molidul. Pentru plantele cu flori poți miza pe liliac sau călin, hortensiile sunt, de asemenea, frumoase. Pentru versiunile joase ale gardului viu, se folosește lavandă sau salvie.
Ca prim pas, verifică dacă există o ordonanță locală care reglementează aspectul gardului viu, care poate fi, de exemplu: distanța gardului viu față de limita de proprietate. Distanța minimă față de proprietatea învecinată este de 1,5 metri. În cazul în care plantele invadează proprietatea unui vecin, acesta are dreptul, conform legii, să trateze "cu moderație" acea parte a tufișului. Întrebarea este ce fel de ”relații” ai și dacă metoda amiabilă nu îți va distruge mulți ani de muncă...
Distanța dintre plantele individuale este, de asemenea, un parametru important, care este legat de înălțimea finală a gardului. Dacă planifici o înălțime a gardului mai mare de 3 metri, atunci trebuie să creezi o distanță mai mare dintre plante (de obicei 0,7-1 metru). Înălțimea standard (medie) a gardurilor vii se bazează pe o distanță de aproximativ 0,6 metri între ele. Pentru gardurile ornamentale joase, este suficient o distanță de 0,3-0,5 metri.
Și când este un moment nepotrivit pentru a crea un gard viu? Depinde întotdeauna de plantă, dar, în general, acestea pot fi plantate pe tot parcursul sezonului de vegetație. Uneltele de grădină de înaltă calitate sunt cu siguranță necesare pentru plantare. În cazul în care ai ales copaci de foioase, ar trebui să ai și o greblă.
Solul trebuie, de asemenea, să fie pregătit înainte de plantare. Unele tipuri de sol necesită o investiție într-un substrat nutritiv sau compost. Fertilizarea și udarea regulată ar trebui să fie luate în considerare cu siguranță. Poți utiliza sisteme de irigare practice pentru o udare convenabilă. Dacă accesul la apă este mai îndepărtat, vei aprecia și tamburul sofisticat cu furtun.
Dacă alegi un gard viu format din copaci, acesta trebuie tuns în mod regulat. Prima tundere are loc la scurt timp după plantare. Când să tund gardurile vii care sunt cu tine de ceva timp? Cea mai bună perioadă este primăvara devreme (cel mai adesea în aprilie) și apoi în perioada iunie-august. Acest lucru se datorează faptului că rămurele trebuie să aibă șansa de a se usca, iar împletitura trebuie să se maturizeze. Se recomandă să se tundă gardul viu în zilele în care este înnorat și temperaturile sunt mai scăzute. Momentul ideal este dimineața devreme sau seara devreme. Pentru o întreținere perfectă, sunt potrivite trimmerele pentru gardul viu, atât cele manuale (de exemplu, de la Fiskars), cât și cele electrice. Dacă gardul tău viu este mai înalt, vei aprecia, de asemenea, trimmerul telescopic pentru gard viu Fieldmann.