Conținutul coșului tău
Coșul tău este gol.
Când vorbim despre reconstrucție, ne referim adesea la renovare. Care este diferența dintre acești termeni? În timp ce reconstrucția reprezintă remodelarea completă a unui spațiu, care deseori include intervenția în sistemele de distribuție, eventual demolarea/ridicarea pereților, montarea de gresie și faianță și înlocuirea echipamentelor, renovarea se referă de obicei „doar” la înlocuirea echipamentelor care nu corespund standardelor sau care nu funcționează sau la efectuarea unor reparații minore. Prin urmare, diferența nu se reflectă doar în amploarea lucrărilor, ci și în costuri și timp.
Primul pas în reconstrucție este stabilirea obiectivului, adică ceea ce dorești să realizezi și apoi să planifici modul în care dorești să atingi acest obiectiv. Dacă începi planificarea fără un obiectiv clar, lucrurile devin, de obicei, mai complicate, mai lungi și mai costisitoare. Așadar, de la început trebuie să definești schimbările specifice pe care dorești să le faci și să decizi ce vor implica. În această etapă, este indicat să vizitezi câțiva prieteni și să vezi cum este amenajată baia în locuința lor, sau chiar să vizitezi showroom-uri specializate unde poți atinge bunurile și, mai ales, să afli ce dimensiuni, forme și materiale ți s-ar potrivi și dacă sunt aplicabile și în baia ta.
Al doilea pas este crearea unui buget. În această etapă, trebuie, de asemenea, să decizi dacă vei investi din banii economisiți sau vei profita de ofertele de planuri în rate sau de credite bancare. Pe lângă costul echipamentelor noi, trebuie să iei în calcul și demontarea echipamentului existent, costul muncii meșterilor și, nu în ultimul rând, costul studioului de design, sau costul de supraveghere a construcției. O decizie importantă este dacă vei reconstrui sau renova singur baia sau vei apela la profesioniști. Este bine să recunoaștem că, în cazul lucrărilor mai complexe, este de preferat să apelăm la profesioniști, reducând astfel riscul erorilor și, cel mai probabil, scurta timpul.
Prețul final va depinde de o serie de factori: calitatea și tipul materialelor preferate, marca și caracteristicile echipamentului sanitar, pregătirea unui design grafic, cine va efectua reconstrucția (tu vs. un profesionist), amploarea lucrărilor (ne)planificate. Prețul va fi mai mare pentru soluții "la comandă" și cerințe atipice. Stabilește un plafon de costuri în care ai dori, în mod ideal, să te încadrezi. Desigur, depinde de posibilitățile tale financiare. Acesta ar trebui să includă toate elementele, inclusiv manopera. Sincer, acesta este cel mai des întâlnit impediment, întrucât nu putem întotdeauna să ținem evidența tuturor elementelor (diverse materiale, transport, demontare) sau a cerințelor noastre, așa că de multe ori putem fi surprinși neplăcut, iar reconstrucția poate deveni mai costisitoare.
De unde aflu de ce am nevoie? Cel mai simplu este să faci un plan. Cum? Realizează trei bugete. De ce? Pentru că numai așa vei evita lucrurile inutile sau, dimpotrivă, nu vei omite lucrurile esențiale. Realizează primul buget ca și cum ai avea o sursă nelimitată de bani și alege cu adevărat tot ceea ce ți-ai dori. Pentru al doilea buget, în schimb, alege totul cu accent pe prețul minim. Apoi, ia ambele liste în mână și răspunde cu adevărat sincer la ce anume nu poți renunța și, pe de altă parte, ce este un „lux” de care nu ai nevoie cu adevărat. Astfel, vei obține un buget realist, care se va potrivi cu adevărat cu preferințele și, mai ales, cu posibilitățile tale financiare. Rezultatul va fi atât funcțional, cât și plăcut din punct de vedere estetic și care se va potrivi cu tine și cu cerințele tale.
Tip: Adaugă 20% la cifra finală pentru costuri suplimentare. Oricât de mult te-ai strădui, știi că întotdeauna vor apărea și cheltuieli în afara planului.
Dacă ai o baie mică sau cu design atipic, îți recomandăm să iei un creion și o hârtie și să schițezi ceea ce îți dorești să ai acolo. Apoi, verifică dacă cerințele tale sunt realizabile și, dacă nu, în ce măsură te poți apropia de ele. În aceste cazuri, este indicat să te consulți cu experți care, prin sugestii vizuale, îți pot ancora mai bine ideile în realitate. De exemplu, o cabină de duș poate fi proiectată cu o cadă de duș la nivelul podelei și un paravan de duș, cada poate avea o formă atipică, iar lavoarul poate fi montat pe colț. Chiar și o toaletă sau un dulap pot fi montate într-o baie mică. Este nevoie doar de mai multă planificare și de mai multă joacă cu schema de culori din cameră, de exemplu.
Prețurile reale ale unei reconstrucții pot varia destul de mult. Este adevărat că o renovarea medie (înlocuire echipamente, vopsire, materiale, manoperă, design grafic) va costa aproximativ 12.000-30.000 RON. În ceea ce privește orizontul de timp, o reconstrucție bine planificată poate fi finalizată în două săptămâni, dar este mai realist să se prevadă o săptămână în plus.