Conținutul coșului tău
Coșul tău este gol.
Peștișorul de argint (Lepisma Saccharina) este o mică insectă al cărei nume provine de la asemănarea corpului său cu cel al peștilor: seamănă cu aceștia nu numai prin formă, ci și prin suprafața corpului acoperită cu solzi argintii. Aceștia trăiesc aproximativ trei ani, timp în care femelele depun aproximativ o sută de ouă. Nu e de mirare că se înmulțesc pe tot parcursul anului. Preferă întunericul, temperaturi între 22-27 °C și umiditatea ridicată. Condițiile ideale de trai sunt, prin urmare, în baie, dar și în toaletă sau în cămară. Lumina directă îi deranjează, așa că, dacă aprindem lumina, fug imediat în ascunzătoarea lor.
Aceștia consumă resturile de carbohidrați și amidon. Dieta lor include hârtie, diverse firimituri, făină și adeziv pentru covoare. Dar pot supravietui fără hrană timp de luni de zile. Dacă se suprapopulează, se pot deplasa în alte părți ale casei și pot deteriora cărți vechi sau fotografii, covoare, perdele, haine din bumbac și lână, lenjerii de pat și chiar articole din piele.
Spre deosebire de noi, peșțișorilor de argint nu le place mirosul de levănțică. Trebuie doar să iei câteva mănunchiuri sau pungi de pânză pline cu flori uscate din această plantă și să le așezi în jurul camerei în care trăiesc insectele. Dacă nu le poți obține, înlocuiește-le cu ulei esențial de lavandă. Pune zilnic câteva picături în fiecare colț al camerei.
Peștiișorii de argint sunt de asemenea respinși de mirosul de vanilie. Cu toate acestea, diverși înlocuitori, cum ar fi lumânările cu aromă de vanilie, spray-urile deodorante și zahărul vanilat nu funcționează. Trebuie să folosești păstăi de vanilie. Taie-le pe lungime și apoi în bucăți mici. Apoi pune-le în baie, concentrându-te în special pe colțurile umede. Repetă acest proces peste câteva zile și vei vedea că numărul peștișorilor scade semnificativ.
Un alt truc dovedit este capcana din cartofi. Prepararea este ușoară. Rade un cartof crud și seara pune-l pe un covoraș unde se găsesc cel mai des peștișorii. Dimineața, ia acest covoraș și aruncă-l împreună cu insectele prinse. Se spune că o cârpă veche și umedă, așezată pe gresie, are un efect similar. Clătește bine cu apă caldă dimineața.
SFATUL SANITINO: Poți face, de asemenea, o pastă organică din melasă și oțet în proporție de 1:2.
Ultimul mod de a elimina în mod eficient peștișorii de argint este folosirea pământului de diatomee. Această rocă neconsolidată, numită pământ de diatomee, care este alcătuită în principal din cochilii de diatomee, poate fi găsită, de exemplu, în magazinele cu articole pentru casă sau în farmacii. Seara, împrăștie pământ de diatomee în toate colțurile întunecate din baie și dimineața vei vedea rezultatul.
Dacă nu crezi în sfaturile bunicii și nu te deranjează să folosești substanțe chimice, încearcă produsele chimice testate. Există o mulțime de oferte - de la diferite tipuri de capcane și benzi lipicioase la spray-uri și pulverizatoare. Cu toate acestea, de obicei, aceste produse ucid și alte insecte din casă, astfel încât poți găsi adesea informații despre efectul asupra peștișorilor după ce citești specificațiile detaliate. Ia în considerare cu atenție aplicarea de spray-uri și pulverizatoare, mai ales dacă ai copii sau animale de companie acasă. În cele mai multe cazuri, acestea conțin insecticide și biocide.
De asemenea, poți lichida peștișorii cu borax. Acesta este un mineral care este disponibil în mod obișnuit în farmacii. Amestecă boraxul cu zahăr în proporție de unu la unu și presară acest amestec pe zonele în care este cel mai probabil ca să se deplaseze. Curăță bine amestecul a doua zi.
Pentru a te asigura că aceste creaturi nu se vor mai întoarce niciodată la tine, păstrează toate zonele vulnerabile cât mai uscate posibil. Curăță întotdeauna podeaua bine, aerisește frecvent și lasă lumina să intre. Asigură-te că baia este curată în permanență.
Dacă construiești sau renovezi o baie, gândește practic. Alege echipamentul sanitar și mobilierul de baie ținând cont de întreținere. În acest sens, elementele din oțel inoxidabil sunt cele mai potrivite, deoarece sunt ușor de curățat, se usucă rapid și nu colectează în mod inutil murdărie. Acest lucru este valabil în special pentru rigole, jgheaburi de duș, dar și pentru scurgeri și sifoane.
Iar dacă ești interesat să afli mai multe despre curățarea băii, consultă celelalte articole ale noastre: