Sari la pagina principală

Instrucțiuni privind modul de instalare a unei toalete suspendate și a uneia clasice

Instalarea toaletei este unul dintre cele mai dificile procese în amenajarea unei case noi. O după-amiază nu va fi probabil suficientă. Dacă alegi calea cea mai simplă, atunci apelează la un profesionist pentru instalare. Dacă te consideri unul dintre cei mai îndemânatici DIY, citește mai departe pentru a afla cum să instalezi o toaletă suspendată cu ajutorul sfaturilor noastre.
 

În articolul de astăzi, am analizat cum se instalează 2 tipuri de toalete de bază - o toaletă independentă și o toaletă suspendată pe perete.

 

Cum să alegi o toaletă

Toaleta independentă, după cum sugerează și numele, este instalată direct pe podea. Adesea denumită toaletă de tip monobloc, acest tip de toaletă este mai ușor de instalat. O toaletă suspendată, însă, arată elegant și se curăță mai ușor. Nu are atât de multe margini unde se poate depune murdăria și poți îndepărta în mod convenabil murdăria de sub toaletă.

Dacă nu ai ales încă toaleta, citește articolul nostru ”Cum să alegi o toaletă”.

 

Înlocuirea vasului de toaletei

Dacă construiești o baie nouă, poți sări peste acest pas. Dar în cazul apartamentelor renovate trebuie neapărat rezolvată și problema modului de demontare a vechii toalete. Presupunem că în apartamentele și casele mai vechi, de regulă, găsim o toaletă cu picior.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să închizi alimentarea cu apă. Acest lucru se face, de obicei, prin închiderea robinetului de colț de pe rezervorul de apă. Apasă butonul de comandă pentru a goli rezervorul. Este posibil să fie necesar să faci acest lucru de mai multe ori pentru a te asigura că rezervorul este gol.

Demontează vechiul vas de toaletă de pe podea. În cazul în care toaleta a fost fixată pe podea cu un strat de silicon pe lângă șuruburi, îndepărtează-l cu un cuțit. Încă nu este timpul să scoți vasul -  mai întâi trebuie să deconectezi conducta de la bazin și să scoți rezervorul. Ține la îndemână o găleată pentru a colecta orice apă reziduală. Scoate vasul de toaletă și curăță bine zona după ce ai terminat lucrarea. Ne referim la reziduurile de silicon din îmbinări și praful rămas pe podea. Înlocuirea toaletei și-a încheiat primul act. Dacă nu vrei să începi montarea vasului nou până a doua zi, astupă conducta de scurgere cu ziare sau alte materiale pentru a preveni pătrunderea mirosurilor în încăpere.

 

Modulul de instalare - o parte importantă a toaletei suspendate

Înlocuirea toaletei suspendate nu este posibilă fără modulul de instalare. Avantajul este că utilizatorul poate alege un loc potrivit pentru a instala toaleta și poate regla cu ușurință înălțimea acesteia. Modulul de instalare este de obicei livrat cu un rezervor de apă încorporat, o supapă de umplere și golire, un sistem complet pentru ceramică, un cot de evacuare și elemente de ancorare. Nu este nevoie să cauți în diverse magazine pentru a găsi elementele suplimentare necesare, modulul de instalare este de tip "all in one".

Dar este necesar să se aleagă cadrul de instalare potrivit. Diferența se datorează construcției pereților. Cele două tipuri de module  sunt cadru de montare cu prindere în perete și cadru cu montare cu prindere în perete și podea sau sistem de blocuri.

Cadrul de montare cu prindere pe perete este format din suporturi și piese de susținere care sunt ancorate direct în perete. Este suficient de puternic pentru a suporta atât sarcina toaletei suspendate, cât și cea a rezervorului.

Cu toate acestea, în apartamentele de bloc prefabricate, vedem mai mulți pereți din gips-carton. Pereții despărțitori din gips-carton nu pot suporta o sarcină atât de mare. Prin urmare, folosește un cadru de montare cu prindere în perete și podea care să aibă cadre portante cu ancorare atât în perete cât și în podea. Acest tip de element de instalare este cel pe care l-am folosit în următorul flux de lucru.

 

Instalarea unei toalete suspendate

závěsné klozety.jpg

În primul rând, să ne imaginăm situația înainte de instalarea toaletei. Camera este goală, dar țevile de scurgere sunt deja acolo. Avem o nouă toaletă suspendată pe perete care așteaptă să fie instalată. Scurgerea toaletei se potrivește cu conducta de evacuare - dacă nu se potrivesc, vom folosi un racord flexibil pentru a le potrivi.

Să începem deci cu cadrul de instalare pe perețe. Identifică o locație potrivită pentru acesta, nu prea departe de conducta de evacuare. Când îl montezi, asigură-te că este setat la înălțimea dorită.

Pentru a face acest lucru, mai întâi este necesar să îl așezi pe podea și să măsori înălțimea tijelor filetate de la podea cu o bandă de măsură. În mod ideal, aceasta ar trebui să fie puțin peste 40 cm. Picioarele cadrului de compartimentare sunt reglabile în înălțime, prin slăbirea și strângerea șuruburilor poți seta cu ușurință această înălțime.

Elementul de montare are un cot de 90° pentru drenaj. Acest cot este utilizat pentru a se conecta la conducta de evacuare din perete. Pentru a conecta cele două elemente, folosește un alt cot de 90° și o conexiune de perete. Alternativ, utilizează un ferăstrău pentru a scurta racordul dacă cadrul de montare este mai aproape de conducta de evacuare.

După conectarea șuruburilor, adaugă cadrul de montare. Asigură-te că este paralel cu peretele. Înșurubează conectorul dublu și elementul de colț pe racordul de apă. Înfășoară în prealabil ambele racorduri cu fibră și unge-le cu pastă de etanșare. De asemenea, fixează furtunul flexibil.

Elementul de asamblare este complet atunci când toate țevile și tuburile sunt conectate corect și bazinul de apă este conectat. Cadrul trebuie să stea drept și stabil atunci când este atașat. Uneori (de exemplu, în cazul cadrelor de la Geberit) sunt necesare doar 4 puncte de prindere pentru montaj. Cu toate acestea, procedura exactă diferă în funcție de mărcile diferite de  cadre de montare. Respectă întotdeauna instrucțiunile din pachet.

 

Orientarea cadrului de montare

Verifică dacă cadrul de montare este instalat corespunzător. Lasă apa să curgă pentru câteva momente  pentru a verifica dacă toate conexiunile sunt strânse. Acum înșurubează filetele și montează capacele de prindere. Le poți recunoaște cu ușurință în ambalaj, deoarece sunt de obicei de culoare galben aprins.

După instalarea ansamblului, vei simți un sentiment de mândrie pentru o treabă bine făcută. Nu este o sarcină ușoară. Acum trebuie să accepți faptul că nimeni nu va fi în măsură să îți aprecieze munca. A venit rândul construirii ansamblului.

În primul rând, măsoară cu precizie instalația peretelui etanș pe toate laturile. Trebuie să afli dimensiunea plăcii de gips-carton. Placa de gips-carton trebuie mai întâi să fie supusă unor ajustări minore. Folosește un ferăstrău pentru a face o deschidere pentru panoul de butoane. Folosește un burghiu pentru găurile pentru tijele filetate și pentru scurgere. Uneltele de găurit servesc, de asemenea, bine.

Instalează placa de gips-carton pe partea din față în două straturi. Acest lucru asigură o mai mare stabilitate și rezistență. Începe cu plăcile pe care ai făcut găurile. Asigură-te că decupajul pentru controlul rezervorului de apă și deschiderile mai mici se potrivesc la locul lor. Apoi aliniază întreaga parte din față și apoi restul laturilor, părțile laterale și partea superioară, unde trebuie să pui doar un singur strat de plăci.

Montează plăcile una lângă alta. Folosește șuruburi cu eliberare rapidă și un burghiu electric pentru a le fixa pe perete. Sigilează îmbinările și marginile plăcilor pe partea din față. Sigilează toate rosturile rămase la sfârșitul lucrării. După aceea, nu mai este nimic de făcut decât să așteptăm. Materialul de etanșare are nevoie de câteva ore pentru a se usca. În funcție de temperatura și umiditatea din acel moment, poate dura uneori până la o jumătate de zi.

În cele din urmă, acoperă partiția. Alegerea clasică a plăcilor este ceramica, care este rezistentă, se etanșează bine și este ușor de întreținut.

 

Montarea vasului de toaletă pe perete

În primul rând, îndepărtează capacele de montare și apoi pune garniturile pe gura de racordare și pe conducta de spălare. Se unge garnitura cu un lubrifiant adecvat și se pune pe racordul toaletei. Scurtează în mod corespunzător racordul de perete, precum și țeava de spălare, astfel încât să poată fi montate bine pe toaletă. Folosește un ferăstrău pentru metale pentru acest lucru. Apoi șlefuiește marginile cu un șmirghel.

Nu uita să instalezi o izolație fonică. Pentru aceasta este suficientă o bandă zimțată cu eliberare rapidă. Importanța sa constă, de asemenea, în netezirea micilor neregularități ale peretelui. Montează toaleta pe ambele tije filetate. Glisează șaibele din plastic și metal. Strânge mai întâi piulițele cu mâna, verifică poziția cu o nivelă cu bulă de aer pentru a fi sigur, apoi strânge-le cu o cheie.

În cele din urmă, instalează butonul de tragere a apei sau butonul de control în conformitate cu instrucțiunile producătorului. De asemenea, conectează scaunul de toaletă. Uneori este furnizată împreună cu toaleta, alteori clientul trebuie să o cumpere separat. Atenție - clapeta de acționare trebuie să fie compatibilă cu modulul de instalare!

 

Instalarea toaletei cu picior 

Jika_H8266170002811dn2.jpg

Premontează mai întâi toaleta monobloc. Atașează inelul de etanșare la intrarea în rezervorul de apă. Apoi înșurubează rezervorul de apă la toaletă.

Atașează bine setul rezultat la perete. Acum este necesar să se rezolve problema modului de conectare a toaletei la scurgere. Măsoară distanța dintre toaletă și scurgere și scurtează în mod corespunzător conducta de scurgere. Din nou, folosește un ferăstrău manual. Folosește un cuplaj unghiular pentru a compensa orice diferență de înălțime între instalația de evacuare și racordul la toaletă.

Acum înșurubează toaleta combinată pe podea. În primul rând, așează toaleta în locația dorită și marchează locațiile găurilor cu un creion. Pune toaleta deoparte și găurile pentru dibluri cu atenție, la viteză mică. Astupă racordurile de pe părțile laterale ale țevii de scurgere cu fibră și bandă de etanșare. Glisează vasul de toaletă peste găurile de fixare și conectează-l la instalația din perete. Începe să înșurubezi, dar ai grijă să nu deteriorezi porțelanul. Strânge șuruburile doar până la 80-90%.

În cele din urmă, conectează rezervorul de spălare la rețeaua de alimentare cu apă. Folosește în acest scop conducta de spălare sau furtunul de alimentare. Conexiunea din perete include un conector de colț. Din nou, intră în joc materialul de lipire, un ajutor indispensabil pentru etanșarea conexiunii. Îți recomandăm să picuri puțină pastă de etanșare pe firele umplute uniform cu fibră.

Furtunul este apoi atașat la supapa de colț și la rezervorul de apă.

 

Ultimul pas este instalarea rezervorului de apă.

 

Produse similare

428,69 Lei cu TVA
În stoc 16 buc
Expediere astăzi de la depozit
999,01 Lei cu TVA
Expediere în aproximativ în 21 zile de la depozit
918,45 Lei cu TVA
Expediere în aproximativ în 21 zile de la depozit
388,20 Lei cu TVA
În stoc 3 buc
Expediere astăzi de la depozit
1.444,98 Lei cu TVA
Expediere în aproximativ în 22 zile de la depozit
1.261,23 Lei cu TVA
În stoc 3 buc
Expediere astăzi de la depozit
1.308,50 Lei cu TVA
Expediere în aproximativ în 19 zile de la depozit
2.251,59 Lei cu TVA
În stoc 1 buc
Expediere astăzi de la depozit
599,97 Lei cu TVA
În stoc 46 buc
Expediere astăzi de la depozit
952,26 Lei cu TVA
În stoc 4 buc
Expediere astăzi de la depozit
Sus